Donut vs Roti
Bahan:A
300 g tepung high protein
200 g tepung gandum
80 g castor sugar
5 g garam
20 g susu tepung
1 peket(11 g) instant yeast
B
230 ml air,1 telur grade B
C
40 g shortening
D
Paste kacang merah
1 biji telur untuk sapuan
Bijan secukupnya
Potongan ceri merah (jika suka)
1. Satukan bahan A dalam mangkuk. Gaul
rata speed slow.
2. Masukkan B dan pukul high speed. Masukkan C. Pukul
sehingga dough menjadi lembut
3. Tutup mangkuk dengan cling wrap selama 20 minit
atau sehingga saiz menjadi dua kali ganda.
4. Tumbuk dough untuk keluarkan angin. Bahagikan dough
seberat 70 g setiap satu.
5. Untuk setiap bahagian, gelek dan masukkan paste dan
buat macam bebola dan leperkan sedikit dan kelar2kan. Sapukan telur dan
taburkan bijan, hiaskan dgn ceri merah.
6. Biarkan dalam dulang selama 20 minit lagi. Kemudian
bakar dalam ketuhar pd suhu 180 C sehingga masak.
*Cara akak,masukkan semua ke dalam BM dan teruskan dengan
langkah ke empat.
sedapnyaaa..garis2 lg kt atas tue..menarik:)
BalasPadamcomelnya la..sayang plk nk makan kalau cmni...hikhihkihk
BalasPadam