Pulut SeKaya
(sumber: MyResipi)
diolah semula by: ZanaRose
Bahan A (bhgn Bawah) :
- 2 cwn pulut ~ dicuci dan direndam 2-3 jam
- 1 cwn santan pekat + 2-3 cwn santan cair
- 1 st garam
Bahan B (bhgn Atas) :
- 6 biji telur grid B
- 5-6 sudu besar gula pasir
Bahan C
- 6 helai daun pandan + 5 helai daun pandan serani
- 1/2 btg kulit kayu manis ditumbuk / 1 st serbuk kulit kayu manis
- 1 st serbuk jintan manis (zana x letak)
- 1 cwn air
- 1/2 cwn santan pekat
Cara menyediakan:
- Panaskan kukusan ~ masukkan beras pulut kedalam loyang dan masukkan santan bersama sedikit garam. Pastikan santan mestilah menutupi keseluruhan beras dan kukus seperti biasa, sehingga pulut masak.
- Sementara menunggu beras pulut masak, blender bahan B sehingga kembang dan ketepikan. Blend pula bahan C, kemudian ditapis dan ambil airnya dan satukan dgn bahan B (ketepikan)
- Setelah pulut masak ~ rata dan padatkan didalam loyang yg telah disapu sedikit minyak dan dialas dgn plastik.
- Kukus semula selama 5-10min ~ kemudian barulah dicurahkan dgn aduan sekaya dan kukus semula selama 30 min atau sehingga adunan sekaya masak.
- Biarkan adunan betul2 sejuk barulah boleh dipotong dgn pisau plastik..tengok cantik jer!! nampak ade layer pd sekayanya...cubalah rasanya memang sedap!
*p/s : tkasih pd tuan punya resepi..kalau nak tengok lebih detail boleh tengok di SINI
salam zana
BalasPadamkuih seri kaya tu nenek kak ajar dari sekolah lagi mesti masukan jintan manis dan kkmanis..sedap.. kalu tak letak tak de kick.. lain kalu letak perasa kastard ker koko ker gula merah ker tak perlu la guna rempah..
Salam maal hijrah Zana,
BalasPadamsedapnya pulut sekaya tu