Bingka Roti Kukus Pandan
(resepi asal: Notabilia /sumber: kak ummi)
by: ZanaRose
Bahan2nya:
- 8-10 keping roti gardenia (x perlu disiat kecil)
- 200ml santan pekat (zana guna santan kotak KARA)*
- 200ml air*
- 1 cwn gula (zana pun bubuh 3/4 cwn gula kastor)*
- 4 biji telur dibuang tali pusat*
- 1 st garam halus*
- 1/2 st pes pandan*
- 2 helai daun pandan disimpul
Cara menyediakan:
- Dalam mangkuk besar kacau bahan2 bertand * sehingga sebati dgn menggunakan whisk saja.
- Kemudian rendamkan kepingan roti kedalam adunan di atas dan biarkan sekurang2nya 10 minit.
- Pindahkan kepingan roti yg direndam tadi kedalam loyang bulat berukuran 8" yg telah disapu mentega, tuangkan lebihan adunan sehingga habis.
- Letakkan daun pandan di atas adunan roti tadi
- Sediakan kukusan, bila air mendidih kukus adunan roti selama 15-20 min (balut penutup kukusan dgn kitchen towel agar air kukusan tidak menitis di atas permukaan bingka)
- Sejukkan pada suhu bilik sebelum dihidangkan..(simpan dlm peti sejuk dulu baru sedap dimakan)
cantik dan sedapnya bingka tu kan... kebetulan kita sama lak buat bingka yang sedap ni...
BalasPadam