KEK LAPIS STRAWBERRY CHEESE
Sumber: Bro Rozzan
450 gm mentega
250 gm Philadelphia cream cheese
(jenama Kraft)
1 sudu makan
ovalette
150 gm gula halus
10 biji telur
1 tin (kira-kira
400 gm) susu pekat manis
300 gm tepung Hong Kong
100 gm Horlick
180 gm jem
strawberry (reduced sugar- kurang manis)
1 sudu teh esen
strawberry
sedikit pewarna
merah/merah jambu (lebih baik jenis yg pekat atau serbuk)
Cara :
1. Pukul mentega,
cream cheese dan ovalette sehingga sebati.
2. Masukkan gula
sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kembang.
3. Masukkan pula
telur sebiji-sebiji dan terus pukul hingga kembang dan rata.
4. Seterusnya,
perlahankan speed mixer anda dan masukkan susu manis. Pukul sebentar.
5. Kemudian,
perlahankan lagi speed mixer anda dan bubuh tepung Hong
Kong dan horlicks. Gaul rata.
6. Bahagikan
adunan kepada dua bahagian. Satu dibiarkan plain dan yg satu lagi dibubuh jem
strawberry, esen strawberry dan pewarna merah.
7. Bakarlah
menggunakan loyang 10”x7” atau 8”x8” yg telah di alas kertas dan digris pada
dasar loyang dan sekelilingnya. Suhu kira-kira 180 – 200 darjah Celsius.
8. Ambil 2 senduk
adunan plain dan ratakan dalam loyang kek. Bakar dgn api atas bawah sehingga
masak. Utk l;apisan kedua hingga akhir, tukarkan suhu oven kpd api atas jer
(grill). Ambil 2 senduk adunan plain lagi dan ratakan dia atas lapisan pertama
tadi.
9. Utk lapisan
ketiga, ambil 2 senduk adunan strawberry dan ratakan atas lapisan kedua tadi.
Buat begini sehingga habis semua adunan.
Nota:
Mengenai corak
lapisan samada 2 plain, 2 merah atau 1 plain 1 merah, terserah pada kreativiti
dan citarasa anda.
geramnya tengok kek ni..kena rajin melapis le gitu
BalasPadamaslmkum zana.. bila tgok kek lapis zana ni akk pun rasa nk cuba.. cantik n kemas jer lapis2 tu..
BalasPadamcantiknya kek lapis ni...suka tgk:)
BalasPadam