by: ZanaRose
Bahan2nya:
- 4 ekor sotong sederhana besar ~ dibersihkan dan dipotong2
- 1 labu bwg besar dipotong bulat
- 2 ulas bwg putih dicincang
- 2cm halia dimayang halus
- sos cili dan tomato secukupnya
- sedikit sos tiram
- 2 sb cili mesin
- sedikit lobak merah
- 5-6 btg kacang buncis
- 3-4 helai daun limau purut
- garam dan gula secukup rasa
Cara2nya:
- Gaul sotong dgn sedikit serbuk kunyit dan garam dan ketepikan
- Panaskan sedikit minyak masak, tumis bwg putih, halia bersama bwg besar sehingga layu dan wangi
- Masukkan cili kisar dan kacau sebentar, kemudian masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram ~ kacau rata. Tambahkan sedikit air jika perlu.
- Masukkan lobak merah, kacang buncis dan daun limau purut ~ kacau, biarkan ia merenih sebentar
- Barulah masukkan sotong dan dikacau, tambahkan sedikit garam dan gula. Memasaknya tidak perlu lama..cukuplah 2 atau 3 min dan tutupkan apinya
- Hidangkan bersama nasi panas..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan