Menu makan t/hari utk hari ini...lama x pekenanyer! tp Awas!!! kolestrooollllll tinggi!!
Sotong Masak Hitam
(sumber: sendiri)
Bahan2nya:
- 5 -6 ekor sotong dipotong 2 ~ (cuci tp jgn dibuang hitamnya)
- 2 btg serai dititik
- 1cm halia*
- 1cm kunyit hidup*
- 4 biji bwg merah*} ditumbuk halus
- 2 biji bwg putih*
- 2 biji lada merah*
- 1/2 sdt pes asam jawa
- sedikit air
- garam/perasa secukupnya
Cara membuatnya:
- Panaskan minyak ~ tumis serai dan bahan tumbuk sehingga wangi.
- Masukkan kepala sotong bersama hitamnya dan dikacau sebati, kemudian masukkan sedikit air diikuti bahagian badan sotong dan dikacau lagi.
- Selepas itu, masukkan pes asam jawa dan rasakan dgn garam dan sedikit perasa.
- Jangan dibiarkan terlalu lama~tutupkan apinya dan bolehlah dihidangkan.
salam kak zanarose,
BalasPadamapa kkabar kak? teringat kat mama saya. kadang2 mama saya masak sotong tak buang hitamnya. memang menarik sotong masak hitam ni. :)
m`kumslm indah.. alahmdulillah sihat..sotong masak hitam ini memang masakkan kegemaran hubby dan anak2 akak.
BalasPadam