Assalamualaikum w.t.h.... hai bertemu lagi utk kali ini, setelah hampir 2 minggu tak keudara, rindunye rasa diri nie dgn blog ke sayangan ku ini. Apakan daya keadaanku tidak mengizinkan, alhamdulillah hari ini, terasa agak sihat sedikit dan ade mood utk memblog pulak! hari nie zana nak entrykan menu zana yg dah tertungguk sebelum minggu puasa ari tu...buat utk pembuka selera waktu sahurku...kononnyer!! hehehe....
Acar Buah...
(sumber : Majalah SEDAP)
Bahan2nya:
- 100gm buah kana
- 100gm buah ceremai (ganti dgn ceri hitam)
- 100gm buah plum (ganti dgn ceri merah)
- 100gm halwa mangga (tambah sendiri)
- 100gm buah pala (ganti dgn 50gm buah kedondong dibelah2)
- 50gm halia (30gm aje cukup) }
- 50gm bwg merah }
- 40gm bwg putih } - dikisar
- 30gm serai (dlm 3 btg diketuk)
- 50gm pes cili ( 30gm aje memadai)
- 50gm gula
- 10gm garam halus
- minyak secukupnya
Cara menyediakan:
- Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan bahan2 yg dikisar dan serai. Kacau rata sehingga berbau harum.
- Selepas itu masukkan pes cili dan kacau rata sehingga sebati dan pecah minyak.
- Perasakan dengan gula dan garam, kemudian dikacau rata.
- Masukkan buah kana, ceremai, plum, ceri dan buah pala. Kacau rata dan masak di atas api sederhana.
- Angkat dan sedia utk dihidangkan ~ taburkan dgn sedikit bijan yg telah disangai...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan