Selasa, Jun 15, 2010

Cekodok Bilis Air Panas...



Assalamulaikum dan salam sejahtera pd kwn2 yg x jemu berkunjung kesini...dah sarapan pg? Jom sarapan bersarapan dgn zana ~ sarapan "Cekodok Bilis Air Panas" lembut aje...dicicah dgn sambal sardin, mmg sedap kena pulak air Nescafe.....jom!!! resepinye mudah aje.. tp kalau x betul2 adunannya bila digoreng ia keras/liat!!! nasip2 ler kadang2 menjadi...hihihi!!!!!

Cekodok Bilis Air Panas
Bahan2nye:
  • 2 cawan tepung gandum
  • segenggam ikan bilis (lebih pun x per)
  • 1 labu bawang besar ~ dihiris2
  • 1 tangkai daun sadri/bawang ~ dipotong2 kasar
  • Air panas mendidih secukupnya + sedikit garam
  • secubit serbuk kunyit

Cara2nya:

  1. Masukkan tepung kedalam mangkuk adunan ~ kemudian masukkan air panas+sedikit garam sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi agak lembut.
  2. Masukkan ikan bilis, hirisan bwg besar, hirisan daun sadri/bwg dan digaul sebati ~ kemudian masukkan secubit serbuk kunyit dan digaul sebati.
  3. Goreng di dalam minyak panas sehingga kekuningan dan agak garing
  4. Angkat dan hidangkan bersama sos cili atau sambal...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan