Ini pulak menu sampingan...
Terung Bakar Berlauk
Bahan2nya:
- 3-4 biji terung panjang dipotong 4cm
- 4 batang sosej daging dipotong serong (bentuk mcm btg mancis)
- 2 biji cili merah dihiris
- sedikit hirisan daun dan batang selery
- 1 sudu besar halia]
- 1 sudu besar bawang merah] yg sudah dihiris
- 1 sudu besar taucu
- 1 sudu kecil jus asam jawa + 100ml air
Bahan A:
- 1 1/2 sudu kecil minyak bijan
- 1 sudu kecil gula pasir
- 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
Cara Menyediakan:
- Panggang terung dengan 2 sudu kecil minyak masak hingga lembut, kemudian letakkan terung di dalam pinggan.
- Panaskan 2 sudu minyak masak dan tumiskan halia, bawang merah , cili merah dan selery sehingga layu
- Masukkan taucu, hirisan sosej diikuti bahan A dan masak hingga naik bau.
- Seterusnya masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa. Masak hingga pekat
- Kemudian tuangkan di atas terung bakar tadi. Enak dihidangkan ketika masih panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan