Khamis, Oktober 28, 2010

Terung Bakar Berlauk


Ini pulak menu sampingan...
Terung Bakar Berlauk

Bahan2nya:
  • 3-4 biji terung panjang dipotong 4cm
  • 4 batang sosej daging dipotong serong (bentuk mcm btg mancis)
  • 2 biji cili merah dihiris
  • sedikit hirisan daun dan batang selery
  • 1 sudu besar halia]
  • 1 sudu besar bawang merah] yg sudah dihiris
  • 1 sudu besar taucu
  • 1 sudu kecil jus asam jawa + 100ml air

Bahan A:

  • 1 1/2 sudu kecil minyak bijan
  • 1 sudu kecil gula pasir
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah

Cara Menyediakan:

  1. Panggang terung dengan 2 sudu kecil minyak masak hingga lembut, kemudian letakkan terung di dalam pinggan.
  2. Panaskan 2 sudu minyak masak dan tumiskan halia, bawang merah , cili merah dan selery sehingga layu
  3. Masukkan taucu, hirisan sosej diikuti bahan A dan masak hingga naik bau.
  4. Seterusnya masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa. Masak hingga pekat
  5. Kemudian tuangkan di atas terung bakar tadi. Enak dihidangkan ketika masih panas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan