Jumaat, September 30, 2011

Kek Lapis Sisik Ikan

 Salam...semua, hari nie zana nak n3kan resepi kek lapis yg zana buat baru2 nie...first time buat tuu..alhamdulillah menjadi jugak nampaknya hehehe.. :P biasanya dok tengok jer kakak buat tapi kali ni kene dok prektis sendirilah! mmg menguji kesabaran kita bila membuatnya...bayangkanlah nak membakar kek nie zana mengambil masa lebih kurang 4 jam, buat adunannya x lah lama sangat.. oklah! jom kita tengok resepinya...
Kek Lapis Sisik Ikan
resepi asal: dr Buku Rabiah Amit
sumber: Maryam81@MyR
by: zanavilla
Bahan2nya: (utk acuan 8'x8"x3")

  • 10 biji telur*
  • 250 gula halus*
  • 1 sudu makan ovellete*
  • 75 ml air sejuk*
  • 1 tin seri kaya (zana guna 250gm)*
  • 1/2 botol kecil horlicks (zana guna dlm 160gm jer)*
  • 250gm tepung hong kong
  • 360gm mentega dipukul dgn 4 sudu makan susu pekat
  • 4 bungkus manisan hawflakes ( zana guna hawflakes yg size duit 50sen secukupnya)
Cara2nya:
  1. Pukul bahan2* sehingga kembang
  2. Masukkan mentega yg telah dipukul yg kembang dan gaul sehingga sebati
  3. Kemudian masukkan tepung sedikit2 ~ gaul lagi sehingga sebati
  4. Sediakan loyang yg telah disapu dgn mentega dan dialas dgn kertas kuih
  5. Ambil sesenduk adunan dan ratakan ~ bakar dgn api atas/bwh pd suhu 180C selama lebih kurang 7-8 min sehingga kekuningan.
  6. Buat dua lapisan dan dicucuk dgn hawflakes secara menyerong (zana buat 4 lapisan pertama barulah dicucuk hawflakes) diikut dgn 2 lapisan lg barulah dicucuk hawflakes.( lapisan seterusnya - zana bakar dgn api grill je)
  7. Buatlah sehingga habis (utk lapisan yg terakhir zana buat 4 lapisan kosong)
  8. Utk lapisan yg terakhir tu zana tutup dgn alum.foil dan dibakar dgn api atas/bwh selama 15min.

2 ulasan:

  1. salam kenal..aduh cantik nyer kek lapis nih..tentu rasanye pun sedap..

    BalasPadam
  2. terima kasih..rasanya memang sedap cubalah kalau nak tau...

    BalasPadam