Kek Lapis Sisik Ikan
resepi asal: dr Buku Rabiah Amit
sumber: Maryam81@MyR
by: zanavilla
Bahan2nya: (utk acuan 8'x8"x3")
- 10 biji telur*
- 250 gula halus*
- 1 sudu makan ovellete*
- 75 ml air sejuk*
- 1 tin seri kaya (zana guna 250gm)*
- 1/2 botol kecil horlicks (zana guna dlm 160gm jer)*
- 250gm tepung hong kong
- 360gm mentega dipukul dgn 4 sudu makan susu pekat
- 4 bungkus manisan hawflakes ( zana guna hawflakes yg size duit 50sen secukupnya)
Cara2nya:
- Pukul bahan2* sehingga kembang
- Masukkan mentega yg telah dipukul yg kembang dan gaul sehingga sebati
- Kemudian masukkan tepung sedikit2 ~ gaul lagi sehingga sebati
- Sediakan loyang yg telah disapu dgn mentega dan dialas dgn kertas kuih
- Ambil sesenduk adunan dan ratakan ~ bakar dgn api atas/bwh pd suhu 180C selama lebih kurang 7-8 min sehingga kekuningan.
- Buat dua lapisan dan dicucuk dgn hawflakes secara menyerong (zana buat 4 lapisan pertama barulah dicucuk hawflakes) diikut dgn 2 lapisan lg barulah dicucuk hawflakes.( lapisan seterusnya - zana bakar dgn api grill je)
- Buatlah sehingga habis (utk lapisan yg terakhir zana buat 4 lapisan kosong)
- Utk lapisan yg terakhir tu zana tutup dgn alum.foil dan dibakar dgn api atas/bwh selama 15min.
salam kenal..aduh cantik nyer kek lapis nih..tentu rasanye pun sedap..
BalasPadamterima kasih..rasanya memang sedap cubalah kalau nak tau...
BalasPadam