Rabu, April 27, 2011

Chocolate Filing..

Assalamualaikumm....bersua lagi.... dah lama dicari2 baru la nielah zana jumpa, tp kan..kan hek!hek!...^-^ zana lupalah kat mana zana ambik ni resepi, sbb zana sempat salin aje ari tu. Puas dah dicari2 tp x jumpa. Sorilah ya pada tuan punya resepi...tp zana panjang2kan kat sini pulak ya terima kasih. Anak2 pun suka....makan dgn roti (coklatlah katakan!!) apa sajalah berasaskan coklat mesti x tolak punya. hihihi!!! :)
Chocolate Filing
(sumber: x ingat..)
Bahan2nya:
  • 250ml susu cair /sejat (ideal)
  • 180ml air suam
  • 125gm gula halus/castor
  • 60gm mentega/butter
  • 60gm serbuk koko
  • 40gm tepung jagung
  • 1 st esen vanilla
Cara penyediaan:
  1. Campurkan susu, koko, air suam dan tepung jagung dan dikacau sebati ~ kemudian tapiskan.
  2. Masukkan campuran tadi kedalam periuk berisi gula dan kacau sebati
  3. Then panaskan di atas api yg sederhana sehingga pekat.
  4. Tutupkan apinya dan masukkan mentega + esen vanilla dan kacau sebati.
  5. Angkat dan sejukkan barulah boleh digunakan
**p/s- simpan dlm peti sejuk pun ia x keras...cubalah!

***sedia utk disimpan.....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan