Selasa, Januari 19, 2010

Blueberry Cheese Tart


Salam semua...hai!!..bertemu lagi kite...hari nie, zana nak tayangkan "Blueberry Cheese Tart" pulak heehe...sebenarnya zana buat pd hari sabtu lepas..x sempat nak entrykan. Cheese tart nie, zana buat utk kali kedua dan dah semestinya menjadi kegemaran anak2 sbb tu kena buat lagi. Resepi Alex Goh tapi zana C&P aje dari MyR thanks.
Sweet Pastry
Bahan A :
  • 200 g mentega
  • 100 g gula aising
  • 1/4 sudu teh esen vanilla

Bahan B:

  • 1 biji telur

Bahan C :

  • 420 g tepung
  • 1 sudu besar tepung susu

Cara-cara:

  1. Putar (A) hingga lembut dan tambahkan (B). Putar lagi hingga gebu.
  2. Masukkan (C) dan gaul sehingga sempurna. * Tat akan bewarna keemasan dan rangup jika dibakar di rak bawah ketuhar (lebih kurang 1/2 inci dari bahagian bawah ketuhar.)

Filling

Bahan A:

  • 250 g cream cheese
  • 50 g gula
  • 25 g mentega

Bahan B :

  • 1 biji telur

Bahan C:

  • 25 g whipping kream

Bahan D:

  • 20 g tepung

Blueberry filling

Cara-cara:

  1. Tekankan pastri manis ke dalam acuan tat. Tusukkan lubang di kulit pastri dan bakar pada suhu 190 darjah Celcius selama 15 minit atau sehingga kuning perang. Ketepikan.
  2. Inti : Pukul (A) sehingga licin dan gebu. Masukkan (B) dan pukul hingga sebati. Tambahkan (C) dan sebatikan hingga sempurna. Campurkan (D) dan ratakan dengan sempurna.
  3. Tuangkan inti keju ke dalam kulit pastri yang telah dibakar tadi. Bubuhkan sedikit jem beri biru di permukaan atas dan bentukkan corak olakan.
  4. Bakar pada suhu 200 darjah Celcius selama 10-12 minit.
    Nota :- * Jika inti keju dibakar terlalu lama, permukaannya akan menjadi retak. * Untuk menjadikan permukaan atas tat lebih menarik, sapukan apricot glaze supaya ia kelihatan berkilat. (Apricot glaze + sedikit air dan panaskan di atas dalam periuk kecil di atas dapur hingga campuran tersebut cair)


3 ulasan:

  1. wah, ade resepi ni la.. beshnyer.. nk try la.. tp kan kak, apricot glaze tu nak dapat kat mane??

    BalasPadam
  2. salam kak zana,
    wah! cantiknya tat kak zana. saya suka sgt makan tat. mesti sedap,kan?

    BalasPadam
  3. tkasih jajarina & indah.. mmg sedap, cubalah! apricot glaze tu x ubuh pun xpe klu nak..cuba cari kat kedai bakery.

    BalasPadam