Selasa, Mac 20, 2012

N3...yg lalu

Assalamualaikum semua...bersua lagi.. :)) hehehe dah macam biskut jerr...kejap ade jap xde...tkasih pd rakan2 yg selalu singgah kat dapoq zana ni. Hari ni.., zana nak update blog jugak! memandangkan ade sikit masa yg terluang kat opiss nii...soo tunggu ape lagi!!! :P Ok! mcm biasalahkan nak n3kan menu yg lepas2 jer nie...jangan marah ekk!! dah banyak sangat yg tertunggak, dah basiii... dah a.k.a dah jadi baja... hehehe..
Resepi Sardin Gulung
Bahan2 Inti

  • 1 tin sardin cap ayam sederhana kecil
  • 1 labu bwg besar *
  • 1 biji buah tomato*
  • 1/4 biji capsicum hijau* (* didadu kecil)
  • 2 ulas bwg putih dicincang
  • garam secukup rasa (jika perlu)
  • sebiji limau kasturi (d ambil jusnye)
  • sedikit minyak utk menumis
Cara2nya:
  1. Keluarkan isi sardin - buangkan tulang dan dihancur2kan asingkan sosnya
  2. Panaskan sedikit minyak, tumis bwg putih, bwg besar sehingga wangi dan sedikit layu. Kemudian masukkan buah tomato dan capsicum dan dikacau rata.
  3. Masukkan sardin bersama sosnya dan dikacau rata, kemudian rasakan dgn sedikit garam dan masukkan jus limau - kacau rata dan tutup api. Biarkan ia sejuk sebentar
Bahan lain (sampingan)
  • Roti keping secukupnya
  • serbuk roti warna oren secukupnya
  • sedikit tepung dibancuh dgn sedikit air (jd paste/sebagai pelekat)
  • 2 biji putih telur dikocak sedikit
  • minyak penuh utk menggoreng
Cara menyediakan:
  1. Mula2 gelekkan beberapa keping roti, ratakan inti sardin dan gulung kemudian gamkan dgn paste, ketepikan dahulu - buat sehingga inti habis.
  2. Kemudian golek2kan roti yg telah digulung td didlm putih telur dan golek2kan pula di dlm serbuk roti -buat sehingga habis.
  3. Masukkan didlm bekas dan simpan di dlm peti sejuk, pastu bolehlah digoreng sehingga kekuningan.
  4. Hidangan bersama2 sos cili, sesuai utk sarapan pg dan bekalan anak2 sekolah.

Resepi Kuih Sagu (Bronok)

Bahan-bahan: ( Loyang 22 cm )
  • 1 gelas sagu biji kecil
  • 3 gelas air
  • 3/4 gelas gula pasir
  • Sedikit pewarna merah (zana buh sirap rose)
  • 1/2 biji kelapa parut putih sahaja
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu teh esen rose (x perlu buh lae)

Cara-cara:
  1. Panaskan air + pewarna merah sehingga mendidih.
  2. Masukan sagu, kemudian kacau rata.
  3. Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang 8 1/2 " x 8 1/2 " x 1 "
  4. Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji. Lagi enak rasanya
  5. Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa..siap.
Kuih Talam Pisang
(sumber: TryMasak)

Bahan2nya:
  •  Pisang (1 sikat) – dlm 8 biji
  • 1 cwn tepung gandum
  • 1 cwn gula merah (zana guna gula melaka)
  • 1 butir telur
  • ½ cwn kelapa parut (kelapa yg buat inti tuu...)
  • 1 cwn santan 
  • sedikit  garam

 Cara membuatnya:
  1. Lenyek pisang hingga hancur dan gaulkan dengan gula merah.
  2. Apabila sebati, masukkan pula kelapa parut, diikuti dengan telur dan sedikit garam. Gaul hingga semua bahan sebati dan masukkan tepung gandum.
  3. Setelah adunan sebati, sapukan sedikit minyak kepada loyang supaya kuih tidak melekat.
  4. Kemudian, masukkan adunan tadi ke dalam loyang tersebut, ratakan dan kukus hingga adunan sedikit masak.
  5. Sementara itu, gaul santan bersama sedikit garam dan 2 sudu tepung gandum. Gaul sebati dan pastikan tepung tidak berketul.
  6. Apabila adunan masak, tuangkan campuran santan tadi ke atasnya. Kukus lagi hingga masak dan kuih talam pisang sedia untuk dihidang.









Tiada ulasan:

Catat Ulasan